Σίδνεϋ: Ένας Βετεράνος Ελληνοκύπριος 103 ετών επικεφαλής της παρέλασης των ANZAC

Σίδνεϋ: Ένας Βετεράνος Ελληνοκύπριος 103 ετών επικεφαλής της παρέλασης των ANZAC
Ο κ. Μουξούρης -που γεννήθηκε στη Μόρφου της Κύπρου στις 5 Ιουλίου 1921- πολέμησε ως εθελοντής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο ιταλικό μέτωπο, στην Αφρική και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ενώ μετά τον πόλεμο συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Κύπρου από τη βρετανική αποικιοκρατία.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Κοινότητας Ν. Ν. Ουαλίας (CCNSW), οι Κύπριοι της Υποεπιτροπής ANZAC και το Australian War Animals Memorial ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να τοποθετήσουν στη Λευκωσία ένα γλυπτό προς τιμήν των Σωμάτων με τα Μουλάρια -Mule Corps – σε φυσικό μέγεθος, για να τιμήσουν το Σώμα των Κυπρίων στρατιωτών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που συνέβαλαν στη συμμαχική υπόθεση. 

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας του μνημείου μαζί με τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ευχαρίστησε τόσο τον Δήμο Λευκωσίας όσο και τον Nigel Allsopp, πρόεδρο του Australian War Animals Memorial, που είχε την ιδέα για το μνημείο. «Η δημιουργία ενός μνημείου όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα μουλάρια που υπηρέτησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο ίδιος, γεννά την ελπίδα ότι το μνημείο «θα γίνει σημείο αναφοράς για τους φιλόζωους στην Κύπρο».

Η Κυπριακή Κοινότητα Ν. Ν. Ουαλίας δήλωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία για να συγκεντρωθούν χρήματα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου.


https://thracenews.gr/sidney-enas-veteranos-ellinokyprios-103-eton-epikefalis-tis-parelasis-ton-anzac/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Μαρκόπουλος: Σήμερα η κηδεία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη

Σύμφωνο Μετανάστευσης: Ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο - Τι προβλέπει