
Όπως θα δεις στη συνέχεια η αγκινάρα μπορεί να πάρει πολλές μορφές, να συνδυαστεί με άλλα υλικά και να γίνει από τα πιο νόστιμα φαγητά (κυρίως λαδερά, αλλά και όχι μόνο). Πέραν όμως αυτού, αποτελεί και μία τροφή εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό σου. Για δες εδώ:
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Η αγκινάρα περιέχει φαινολικές ενώσεις, όπως η κυναρίνη και η σιλυμαρίνη, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και βοηθούν στην αποτοξίνωση και την καλύτερη του ήπατος. Αντίο τοξίνες λοιπόν.
Βοηθά στη χοληστερίνη
Έρευνες έχουν δείξει ότι η αγκινάρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης, χάρη στις φυτοχημικές ενώσεις της. Η χοληστερίνη είναι ένα θέμα που μας καίει όλους, ειδικά όσο μεγαλώνουμε, επομένως, μήπως σε πείσαμε;
Ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος
Αντίστοιχα, το σάκχαρο πάει πακέτο με τη χοληστερίνη, όσον αφορά τις ενήλικες σκοτούρες μας. Οι φυτικές ίνες (ιδιαίτερα η ινουλίνη, ένας τύπος πρεβιοτικού) βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και υποστηρίζουν τη χλωρίδα του εντέρου και μάντεψε, θα τις βρεις και αυτές στις αγκινάρες.
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθά στην υγεία του εντέρου
Μια μέτρια αγκινάρα περιέχει περίπου 7-9 γραμμάρια φυτικών ινών, καλύπτοντας σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών. Οι ίνες και τα πρεβιοτικά που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προλαμβάνοντας δυσκοιλιότητα και ενισχύοντας τη μικροβιακή ισορροπία. Επίσης, βοηθά όσους ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα
Όχι μία, ούτε δύο, αλλά πολλές βιταμίνες και μέταλλα κρύβονται στην αγκινάρα. Βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως Β3 (νιασίνη), Β1 (θειαμίνη), φολικό οξύ (B9) και όσον αφορά τα μέταλλα, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και ενίσχυση του σιδήρου, όλα στα προσφέρει η αγκινάρα. Μήπως, λοιπόν, να την φτιάχνεις πιο συχνά;
cookout.skai.gr
https://thracenews.gr/agkinara-giati-einai-oti-kalytero-boreis-na-valeis-sto-piato-sou/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου