
Το βακτήριο είναι υπεύθυνο κυρίως για την εμφάνιση μεμονωμένων κρουσμάτων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν περιγραφεί αρκετές επιδημίες, που έχουν προκληθεί από κατανάλωση διαφόρων ειδών τροφίμων όπως μαλακά τυριά, σολωμός, κατεψυγμένα λαχανικά.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν 67 έτη (ελάχιστη: 0 έτη, μέγιστη: 92 έτη) ενώ 18 (58,1%) ήταν άνδρες.
Το φαινόμενο εξακολουθεί να παρατηρείται και το 2024, Μέχρι και τις 11/04/2024 δηλώθηκαν 12 κρούσματα λιστερίωσης.
Επίσης, αποστέλλεται γενετικό υλικό των κλινικών καλλιεργημάτων σε συνεργαζόμενο με το ECDC εργαστήριο για αλληλούχηση ολικού γονιδιώματος (Whole Genome Sequencing) με στόχο την αναγνώριση πιθανών συρροών καθώς και τη διασύνδεσή τους με διακρατικές επιδημίες.
Η ιδιαιτερότητα του νοσήματος έγκειται στο γεγονός ότι παρότι μπορεί να καταναλώσουν το ίδιο μολυσμένο τρόφιμο πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα, θα νοσήσουν μόνο οι περισσότερο ευάλωτοι, όπως είναι οι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Κατά κανόνα οι έγκυες εκδηλώνουν ήπια νόσο, ωστόσο οι επιπλοκές του νοσήματος είναι σοβαρές για τα έμβρυα.
Μαλακά τυριά (όπως κατίκι, ανθότυρο) και ημίσκληρα τυριά
- Προπαρασκευασμένες ωμές σαλάτες
- Μαλακά παγωτά που δεν είναι συσκευασμένα
- Στο οικιακό περιβάλλον λόγω της ιδιότητας του βακτηρίου Listeria monocytogenes να πολλαπλασιάζεται σε συνθήκες ψύξης συστήνεται:
-
https://thracenews.gr/eody-exarsi-krousmaton-listeriosis/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου