Φανάρι: Το «Χριστός Ανέστη» ηχεί ξανά στην Παναγία του Μπαλίνου

Φανάρι: Το «Χριστός Ανέστη» ηχεί ξανά στην Παναγία του Μπαλίνου
Στην περιοχή, όπου μαρτυρείται επί αιώνες η παρουσία των Ελλήνων, λίγα μέτρα από τα θαλάσσια τείχη βρίσκονται η Βλαχέρνα, η Ξυλόπορτα και στη συνέχεια ο ναός. Τον 20ο αιώνα, η παλαί ποτέ ζωντανή ελληνική κοινότητα, ερημοποιήθηκε και περιήλθε στη λήθη, χωρίς ποίμνιο, χωρίς Ρωμιούς και με τους ναούς της να υπολειτουργούν, με τους ελάχιστους εναπομείναντες ιερείς και ψάλτες.

panagia-ballinou7.jpg

«Όταν μπήκαμε στο χώρο αντικρύσαμε μια οικτρή κατάσταση. Ένας βράχος είχε πέσει και είχε καταστρέψει όλο τον αύλειο χώρο του ναού, τις τουαλέτες, το γραφείο, ενώ η εκκλησία έμπαζε νερά και η σκεπή ήταν χαλασμένη» εξηγεί στο makthes.gr ο πρόεδρος της επιτροπής Συμεών Σολταρίδης, γέννημα-θρέμμα της Κωνσταντινούπολης ο οποίος έζησε για περίπου πέντε δεκαετίες στην Ελλάδα και επί 28 χρόνια ήταν πολιτικός συντάκτης στην Ελευθεροτυπία. Πριν τρία επέστρεψε στον τόπο του για να προσφέρει στην ομογένεια, που, όπως λέει, τόσα πρόσφερε σε αυτόν.

«Σε περίπου ένα χρόνο καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 115.000 ευρώ από χορηγούς, πολίτες και κοινότητες που μας στήριξαν και έτσι ξεκίνησε η αναστήλωση του ναού» σημειώνει ο κ. Σολταρίδης και προσθέτει πως «όταν τελείωσαν τα έργα της πρώτης φάσης ο Πολίτης επιχειρηματίας Βύρων Νικολαίδης δήλωσε ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει το Ναό εξ ολοκλήρου αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα, και έτσι ξεκίνησαν τα έργα της δεύτερης φάσης που φορούσαν στο εσωτερικό του. Εν τέλει καταφέραμε να φτιάξουμε μια εκκλησία - κόσμημα κατά τη γνώμη μου, με όλα τα εξαπτέρυγά της στον αύλειο χώρο. Τώρα δε, προσπαθούμε να επισκευάσουμε την εγκατάσταση που είχε η αδελφότητα του Αγίου Βασιλείου που είχε ιδρυθεί το 1905, ενώ από τον Σεπτέμβρη, στον αύλειο χώρο θα δημιουργήσουμε Κέντρο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας. Θα απευθύνεται κυρίως για τους Αντιοχείς που ζουν στην περιοχή αλλά γιατί όχι και τους Τούρκους που θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό».

Ο κ. Σολταρίδης τονίζει πως αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι η ηθική στήριξη των επισκεπτών, «θέλουμε μόνο το κεράκι τους» λέει χαρακτηριστικά. «Είναι μια περιοχή με βαρύ ιστορικό υπόβαθρο για τη ρωμιοσύνη και θα θέλαμε πολύ οι Ελλαδίτες να προσθέσουν στο ταξίδι τους το Μπαλίνο και την ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου» καταλήγει.



https://thracenews.gr/fanari-to-christos-anesti-ichei-xana-stin-panagia-toy-mpalinoy/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιάννης Μαρκόπουλος: Σήμερα η κηδεία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη

Σύμφωνο Μετανάστευσης: Ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο - Τι προβλέπει